XPS fabricage

Geextrudeerd polystyreenplaten (XPS) worden uiteraard d.m.v. een extrusieproces vervaardigd. Hierbij wordt de basisgrondstof polystyreen vermengd met verschillende additieven o.a. kleurstof en een vlamvertrager terwijl blaasmiddel dient voor het expanderen van het mengsel.

Na dit proces wordt het materiaal gezaagd. Het extruderen van geexpandeerd polystyreen verbruikt weinig energie en is bovenal een schoon proces.

Vaak wordt gebruik gemaakt van kooldioxide als blaasmiddel. Dit kooldioxide komt als bijproduct van andere industriele processen vrij. productresten ontstaan door bijv. randafwerking, oppervlaktebewerking etc., en worden direct in het proces hergebruikt.

Bij de recycling wordt verschil gemaakt tussen schoon en vervuild polystyreen. Het in gevelisolatie gebruikte polystyreen valt door de aanhechting van de mortel onder de laatste categorie. Recycling van schoon polystyreen is momenteel al aan de orde van de dag. De fabrikanten zijn momenteel bezig met het verbeteren van de recycling van het vervuilde materiaal. Reststoffen zullen dan door verbranding worden gebruikt voor