2019-11-03

Graffiti

Bron: SBR 283.

Kenmerken van deze schade:

Met verf of spuitbussen aangebrachte tekeningen en tekst. Op plaatsen die makkelijk zonder hulpmiddelen bereikbaar zijn en die vaak niet zichtbaar zijn vanuit woningen. Vaak bij kopgevels.

Oorzaken:

Vandalisme.

Herstel:

Graffiti kan worden overgeschilderd. Dit is praktisch niet onzichtbaar te doen omdat de bestaande gevel iets verkleurd kan zijn waardoor kleurverschillen ontstaan.

Toepassing van chemische middelen bij reinigen dient omzichtig te geschieden omdat deze de pleisterlaag of de isolatieplaat kunnen aantasten. Niet te lang wachten met herstelwerkzaamheden omdat aanwezige graffiti, nieuwe graffiti, aantrekt.

Preventie:

Toepassen van een anti-graffitisysteem of het plaatsen van struiken voor de gevel. Elders op deze site is daar meer over gemeld. Het is niet per definitie onmogelijk over te schilderen zonder kleurverschillen. Indien bij een overschilderbeurt hiervoor verf wordt achtergehouden is dat een eerste stap. De tweede stap is het met beleid, al dan niet verdund met water, (en niet met een roller) de laag aan te brengen, niet meer dan nodig