2021-01-16

Over deze website

Deze website is gepubliceerd op 24 oktober 2018 en een vervolg van het door geschreven (en gedrukte) Handboek Gevelisolatie uit 1995. Ik doe dit als hobby. (Zie disclaimer.) De site is nog niet af / compleet. Wie weet wordt ie dat nooit! (Wilt u helpen? Zie Help Mee.) Er zal in de loop van tijd nog veel aan toegevoegd / aangevuld (“moeten”) worden. En bij een hobby “moet” niks….

In september 2019 verscheen er op de website van de Stichting Gevelgarantie deze pagina over deze site….

Over het Handboek Gevelisolatie
In 1995 schreef ik het “Handboek Gevelisolatie” dat ik door (redactionele en financiële) steun van velen kon realiseren. Het boek (3.000 ex. best wel veel voor een specialistisch bouwtechnisch boek!) is al lang uitverkocht! Enige jaren daarna schreef ik een boekje over onderhoud: “Gevelisolatie in Gebruik”. Voor deze website heb ik beide werken als basis gebruikt en voorzien van nieuwe informatie. Helaas staat er op sommige pagina’s nog verouderde informatie die ik t.z.t. zal aanpassen… maar het grootste deel van de teksten is (nog) actueel!

Rob van Boxtel

Over Gevelisolatie
Het afwerken van gevels met gevelisolatie vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar in 1961 de eerste projecten in de woningbouw werden uitgevoerd. Momenteel worden jaarlijks in Duitsland bijna 25 miljoen m2 gevelisolatie aangebracht. In Nederland wordt gevelisolatie sinds 1975 toegepast; momenteel ongeveer 500.000 m2 per jaar. Voor een land dat geen echte gevelstuccultuur kent, bepaald geen onaanzienlijke hoeveelheid. Inmiddels is er dus ook in Nederland voor miljoenen m2 ervaring. De pioniersfase is voorbij!

Helaas worden vaak, in zowel ontwerp als uitvoeringsfase, nog elementaire zaken over het hoofd gezien. Ook wordt nogal eens kwaliteit ingeleverd, soms uit verkeerde zuinigheid. Deze website heeft ten doel de noodzakelijke kennis toegankelijk te maken waardoor een optimaal resultaat bereikbaar wordt.