Vervuiling

Acceptatie van vervuiling en alg is erg persoonlijk en heeft ook te maken met de kleur en pleistersoort. Vervuiling en algvorming komt bij alle gevelsoorten voor en is moeilijk meetbaar. Alg komt voor indien zich sporen aan de gevel kunnen hechten en een voedingsbodem vinden in een vochtige, enigszins broeierige situatie. Vervuiling is voornamelijk afhankelijk van omgeving en vocht. Hierna enkele factoren die daarbij een rol spelen.

Vochtbelasting en temperatuur LINK ATTENTIE

Natte gevels bieden vuildeeltjes en sporen de gelegenheid zich aan het oppervlakte te hechten. Voor algvorming is tevens een relatief hoge temperatuur vereist. De situering van de gevel is dan ook belangrijk i.v.m. de windrichting, regen, verharding, bezonning en schaduw. Bomen houden wind en zon tegen. Gevels blijven dan plaatselijk langer vochtig. Hierdoor kan vervuiling en algvorming op verschillende gevels in één project opmerkelijk varieren. Door een juiste detaillering kan plaatselijke vochtigheid en dus plaatselijke vervuiling en algvorming worden verminderd.

Omgeving

Industrie en verkeer kunnen belangrijke bronnen van vervuiling zijn. Vuildeeltjes, en uitstoot van bijv. een voedingsmiddelenfabriek, kunnen een voedingsbodem bieden voor algen.

Materiaal / Structuur

Een ongelijkmatige structuur geeft ook een ongelijkmatige aanhechting van vuildeeltjes en sporen. Goede werkomstandigheden en een goede bereikbaarheid tijdens het pleisteren zijn, naast het vakmanschap van de stukadoor, belangrijk om een gelijkmatige structuur te bereiken.