2019-11-02

KOMO-Afbouw, ISO en Afbouwkeur

Afbouwbedrijven die hun kwaliteitsbeleid op een hoog nivo willen / hebben / willen houden en opdrachtgevers hebben die met gecertificeerde onderaannemers willen werken, hebben zeker baat bij KOMO-Afbouw. Regelmatig wordt er in bestekken vermeld dat het werk door een KOMO-Afbouw gecertificeerd bedrijf moet worden uitgevoerd. Binnen KOMO-Afbouw heb je procescertificaten voor stukadoorswerk, buitengevelisolatie, spackspuitwerk, calciumsulfaatgebonden gietvloeren, cementgebonden dekvloeren en de montage van systeemwanden en -plafonds.

ISO-9002 is ook een certificatieregeling, maar veel algemener en niet afgestemd op de Afbouwsector. Het ISO-certificaat geeft aan dat alle bedrijfsprocessen beheerst worden, maar garandeert formeel niet de daadwerkelijke kwaliteit van het werk.

Afbouwkeur is een Erkenningsregeling. Het verschil met KOMO Afbouw zit hem vooral in de wijze van controleren. Bij Afbouwkeur is dat begeleidend om het kwaliteitsbeleid naar een hoger level te tillen. Bij KOMO-Afbouw is dit vooral sanctionerend; het kwaliteitsniveau moet al zeer hoog liggen voordat het afbouwbedrijf in aanmerking komt voor het certificaat.