Pleisterlaag

LINKS

De wapeningslaag wordt afgewerkt met een pleister (of tegels of steenstrips). Er zijn een groot aantal variëteiten. De pleisters zijn leverbaar in verschillende kleuren en structuren.

Dispersiegebonden pleister

De dunne dispersiegebonden pleisterlaag wordt in Nederland bij gevelisolatie het meest toegepast. Afhankelijk van de korrelgrootte en de wijze van de verwerking, kan een fijne tot zeer fijne structuur worden bereikt. Gesiliconiseerde pleisters vallen onder deze groep pleisters.

Silikaatgebonden pleister

Een traditionele pleister die in ons land zeer weinig wordt toegepast.

Mineraalgebonden pleister

Mineraalgebonden pleisters zijn uit natuurlijke grondstoffen opgebouwd. Er zijn twee belangrijke mineraalgebonden pleisters:

  • de dunne mineraalgebonden pleister wordt in ons land weinig toegepast en heeft een veelal fijne tot zeer fijne structuur;
  • de dikke mineraalgebonden pleister wordt dik opgezet. Van de krabpleister wordt na een beperkte uithardingstijd de huid opengekrabd met een krabborstel. Hierdoor ontstaat een fraai ogende dikke pleisterlaag. De krabpleister is de in ons land veruit de meest toegepaste mineraalgebonden pleister. Daarnaast zijn er nog glad af te werken dikke pleisters mogelijk.

Bij de pleisterkeuze spelen voornamelijk de navolgende factoren een rol:

Al deze factoren hebben een relatie tot de verschillende mogelijke pleisters.